неділю, 11 грудня 2016 р.

Громадська рада Краматорська зверненулась до Краматорського міського голови із пропозицією затвердити Положення про здійснення закупівель у системі ProZorro


Міському голові м.Краматорська
Панкову А.В.


ЗВЕРНЕННЯ

09 грудня 2016 року в ході засідання Громадської ради при Краматорській міській раді прийнято рішення про публічне громадське реагування на рішення Краматорської міської ради від 28.09.2016 р. №14/VII-397 (http://krm.gov.ua/UserFiles/dl/resh_14_7_397.pdf) про втрату чинності рішення Краматорської міської ради від 30.03.2016 №6/VII–154 (http://www.krm.gov.ua/UserFiles/dl/resh_6_7_154.pdf) «Про приєднання до пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель ProZorro та затвердження Положення про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг виконавчими органами, структурними підрозділами, комунальними закладами, установами та підприємствами Краматорської міської ради у системі електронних державних закупівель ProZorro».

Державні закупівлі є однією з найбільш проблемних сфер економіки України. За різними джерелами, корумповані чиновники розкрадають від 15 до 40% коштів виділених на закупівлю товарів і послуг. Одним з інструментів, покликаних подолати казнокрадство при закупівлях це система проведення електронних торгів ProZorro. Протягом дії Положення у квітні-вересні 2016 р. замовниками Краматорської міської ради було завершено 653 допорогові закупівлі з очікуваною вартістю 87,8 млн грн та економією коштів у 7,57 млн. грн (8,6% економії). . Весь світ переходить на електронні системи закупівель як в приватному, так і в державному секторі, що дозволяє не тільки спростити і прискорити процес, але і істотно збільшує прозорість і конкурентність закупівель, допомагає побороти величезну корупцію в цій сфері. Проведення допорогових закупівель у електронній системі є також частиною державної політики нашої країни, рекомендації щодо цього неодноразово надавалися у публічних виступах вищих посадових осіб держави. На місцевому рівні діє розпорядження голови обласної війсково-цівільної адміністрації від 21.06.2016 №499 “Про організацію електронних закупівель товарів, робіт і послуг”, яким запропоновано органам місцевого самоврядування закупівлі від 10 тис грн здійснювати із застосуванням електронної системи.

Наслідком рішення Краматорської міської ради від 28.09.2016 р. №14/VII-397 “Про втрату чинності рішення від 30.03.2016 №6/VII–154 щодо здійснення допорогових закупівель та Положення про них” є фактична відмова від використання системи проведення електронних торгів ProZorro для допорогових закупівель товарів, робіт і послуг замовниками міської ради, за умови, що вартість закупівлі становить від 10 тис. грн. та повернення до вибору підрядників в «ручному режимі». Внаслідок цього  вже у жовтні-листопаді 2016, тобто після відміни рішення №6/VII-154 міською радою, проведено 526 допорогових закупівель з очікуваною вартістю 70,3 млн грн та економією лише у 347,7 тис грн. Таким чином економія бюджетних коштів зменшилась з 8,6% до 0,5%.

Враховуючи вище зазначене, Громадська Рада при Виконавчому Комітеті Краматорської міської ради пропонує негайно ініціювати з Вашого боку внесення до порядку денного наступної чергової сесії Краматорської міської ради питання про затвердження Положення про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг виконавчими органами, структурними підрозділами, комунальними закладами, установами та підприємствами Краматорської міської ради у системі електронних державних закупівель ProZorro, що передбачає здійснення державних закупівель із застосуванням системи проведення електронних торгів ProZorro для всіх закупівель товарів, робіт і послуг замовниками, які вони здійснюють за кошти міського бюджету м. Краматорська, за умови, що вартість закупівлі становить від 10 тис. грн. (десяти тисяч гривень) та не перевищує меж, встановлених ч. 1 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі». Проект Положення додається (http://krm.gov.ua/UserFiles/dl/proekt/proekt_resh_22.09.16_1.pdf).

Про результати прийнятого рішення за цим зверненням прошу повідомити у передбачений законом термін на адресу: ...




З повагою,
Голова Громадської ради
при виконавчому комітеті Краматорської міської ради                                                 Світлана Чепелєва




Немає коментарів:

Дописати коментар